Fem una ullada a Linux Debian amb el sol objectiu de mostrar que Linux no és el que molts pensen. Ho farem amb la distribució Debian que és una de les més veteranes.
Si bé podríem haver escollit qualsevol altra distribució com Ubuntu o Linux Mint, la que veurem en aquest article és Debian, que escollim degut a que és una de les distribucions més veteranes, robustes, segures i millor mantingudes que hi ha.
GNU Linux
Podem definir GNU Linux com la suma d’un sistema operativo i un conjunt de software open source. Podem dir que tenim un sistema operatiu Unix i programari (editor textes, reproductors músic, editor imatges) que ens permet treballar amb aquest sistema opertiu.
Aquest conjunt es presenta a l’usuari en el que diem distribucions: Debian, Ubuntu, Linux Mint, Suse… I cadascuna d’aquestes distribucions poden tenir versions específiques: Ubuntu desktop (PC), Ubuntu Server….
Molts distribucions estan basades en d’altres. Així doncs, Ubuntu neix a partir de Debian… per exemple.
I anem aprofundim una mica més, dient que a cada distribució se li pot aplicar un entorn d’escriptori. És el programari que permet treballar amb finestres i de fer totes les tasques que tinguin a veure amb l’escriptori. Icones, fons de pantalla… en definitiva, tot el que sigui visual. Tenim KDE, Gnome, Mate, XFCE… cadascú amb les seves característiques que el faran més idoni per la teva màquina. XFCE per exemple, degut a la seva eficiència i simplicitat, és ideal per a màquines antigues o poc potents.
Una mica de Debian
Anem a donar una ullada a la distribució que nosaltres utilitzem fa molts anys, Debian.
Esperem que tot això us faci canviar la vostra visió sobre Linux i en concret sobre Debian.
Més informació
- Debian en català
- Primer article de la categoria Descobrim la tecnologia