Si sou dels que teniu el Gündous a l’ordinador, aquest article no us interessa en absolut. Si sou dels ‘rarus’ que teniu el Debian a l’ordinador, igual us interessa saber com actualitzar Debian 10 Buster a Debian 11 Bullseye.

Tutorials Debian Català

Si fer articles en un blog en català, ja és difícil i amb un seguiment mínim, imagineu fer un article en català de Debian… Però ens és igual. El fem.

Nosaltres hem actualitzat el nostre Debian 10 que tenim al PC i al portàtil, a la nova versión Debian 11. I us expliquem com ho hem fet.

1. Còpia de seguretat

Com sempre, abans de tocar i actualitzar res, còpia de seguretat. Agafeu tot el que tingueu al vostre Linux i feu còpia pel que pugui passar.

2. Actualitzem sistema

En l’estat actual del nostre PC, el primer que farem és actualitzar el Debian 10 que tenim instal·lat. Així doncs, executarem les ordres següent per terminal:

sudo apt update
sudo apt full-upgrade

D’aquesta manera tindríem el nostre Debian 10 a la última. Tot al dia.

3. Els repositoris

Ara, el següent pas serà modificar un fitxer per dir-li al nostre Debian on ha d’anar a buscar totes les actualitzacions de Debian 11. Aquest fitxer és:

/etc/apt/sources-list

Iep !!! Què està boig? Abans de tocar res, fes còpia. Baliga-balaga (persona poc seriosa) !!! Copiem el fitxer posant un nom que el puguem recuperar si la cosa no va bé.

sudo cp -p /etc/apt/sources.list /etc/apt/source.list.20220301

Una vegada tenim la còpia, l’editem amb qualsevol editor de terminal que tinguis (vi, ne…). Jo tinc el NE que és el que utilitzo des de la facultat (Linux tenia un gestor de finestres que ara us llençaríeu per la finestra).

ne /etc/apt/sources-list

Si us diu que no teniu permís, feu amb el sudo davant:

sudo ne /etc/apt/sources-list

Llavors, editeu el fitxer canviant on posa Buster (que era la versió 10 de Debian, per Bullseye que és la nova versió 11). Us hauria de quedar una cosa semblant a:

deb http://deb.debian.org/debian/ bullseye main non-free contrib 
deb-src http://deb.debian.org/debian/ bullseye main 

deb http://security.debian.org/debian-security bullseye-security/updates main 
deb-src http://security.debian.org/debian-security bullseye-security/updates main

# buster-updates, previously known as 'volatile'
deb http://deb.debian.org/debian/ bullseye-updates main 
deb-src http://deb.debian.org/debian/ bullseye-updates main 

4. Anem a debian 11

Au, ja ho tenim tot preparat. Li fotem foc al PC fent que s’actualitzi tot:

sudo apt update
sudo apt full-upgrade

Pot trigar el seu temps. Feu un café o veieu un capítol de Bola de drac.

5. Reiniciar

Una vegda ho tingui tot actualitzat. S’ha de reiniciar. Veureu que no es pot fer de forma normal (botó del menú). Haureu d’executat des del terminal l’ordre:

sudo reboot

Depenent de quin programari tingueu, igual haureu de cercar per internet una altra manera de para el PC des del terminal de Linux (poweroff…)

I ja ho tindreu. Debian 11 al vostre ordinador. Esperem que aquest article que mostra com actualitzar Debian 10 a Debian 11 us sigui d’utilitat.


Més informació