Anem a fer un breu repàs de com ha estat la indústria dels videojocs a Catalunya durant el 2022. Un sector que creix i on s’aposta de forma molt destacada.


LES DADES


Comencem per les dades. Per fer-nos una idea general de la salut dels videojocs a casa nostra.

EMPRESES DE VIDEOJOCS A CATALUNYA 2022

Cultura Digital ens facilita un PDF amb un resum general de les empreses que formen part del sector dels videojocs a Catalunya. Un PDF molt enfocat a les empreses.

Empreses catalanes videojocs 2022

Facturació, nombre d’empreses, nombre d’estudiants, llars amb consoles, compres, llistat de les empreses… i molt més. Feu un cop d’ull i veureu el llistat i cadascuna de les empreses detallades.

Des d’aquí donem l’enhorabona a qui ha fet l’estudi i l’ha plasmat en aquest magnífic PDF.

DADES QUANTITATIVES DEL VIDEOJOC CATALÀ

Hem de tornar a Cultura Digital per explorar un dels seus increïbles PDF que ens defineix les dades del videojoc català.

Resum executiu, facturació i treball, nombre i antiguitat dels estudis, tipologia i activitats dels estudis catalans, plataformes, eines i idiomes, finançament, model de negoci, distribució territorial, treballadors i per últim els reptes i demandes de la indústria catalana.

Llibre Blanc Videojocs català 2022

Doneu un cop d’ull, que val la pena.

VDJOC

La secretaria de Política Lingüística ha posat en marxa VDJOC, un espai web que mostra l’oferta de videojocs comercials disponibles en català. El seu objectiu, és en consumim.

Podeu visitar la web a:

Ens mostra un llistat filtrat per sistema operatiu o per classificació del videojoc, i una vegada a la fitxa del joc, ens facilita on el podem comprar o descarregar.

Infinigon Games 2022

A les xarxes, sobretot Twitter, en van compartint les novetats.

TERMCAT

Com a curiositat, Termcat ha posat en marxa un cercador de terminologia dels videojocs. Per exemple:

Algorisme genètic
Algorisme d’intel·ligència artificial que permet a un ordinador resoldre un problema de manera òptima mitjançant un sistema anàleg a la selecció natural basat en la iteració d’una sèrie de solucions que van evolucionant en generacions successives.

Podeu veure el cercador a:


NOMS PROPIS


Això és un tema molt personal, està clar. És més, els que esteu dins del sector, estem segurs que diríeu noms igual o més encertats (ens agradaria saber quins). Però dels més públics, tenim:

Gina Tost

La coneixíem tots pel programa de tecnologia Generació Digital, però aquest 2022 va ser nombrada secretària de Polítiques Digitals. Una molt bona notícia pel sector.

Carlos Coronado

Desenvolupador de videojocs i professor de la Universitat de Barcelona. Especialitzat en jocs creats amb Unreal Engine, aquest 2022 ha destacat pels seus streams i la creació de Horror Tale, Koral, Infernium i Mind.

Carlos Coronado 2022

Seguiu-lo a Twitter que aprendreu molt i anireu veient als seus streams i vídeos YouTube com crea en directe els seus jocs.


ESDEVENIMENTS I NOTÍCIES


L’esdeveniment estrella d’aquest any ha sigut, sense cap mena de dubte, els premis SAGA.

Premis SAGA

Els Premis SAGA són uns guardons organitzats per Plataforma per la Llengua, Gaming.cat i Lúdica que s’atorguen als millors videojocs editats en català i tenen com a finalitat incentivar la producció de videojocs en aquesta llengua. Aquest anys els guanyadors han sigut:

  • Videojoc en català amb millor narrativa: Ikai
  • Videojoc en català amb millor art visual: Endling
  • Videojoc en català amb millor banda sonora original: Endling
  • Videojoc en català amb millor jugabilitat: Edo No Yami
  • Premi del públic al millor videojoc en català: Those Who Came
  • Millor videojoc en català de 2022: Endling

Us deixem el Trailer d’Endling

Nous estudis

Fa no res, ens vam aixecar amb la notícia que l’empresa danesa de videojocs IO Interactive crearà 150 llocs de treball a Barcelona, o dit d’una altra manera, empreses creadores de videojocs triple AAA estableixen alguns dels seus estudis a Barcelona. Això voldrà dir que busquen perfils tècnics i creadors pels seus videojocs.

Per altra banda, un 40% de les grans companyies de videojocs a l’estat, treballen a Catalunya. Catalunya és el motor de l’ecosistema del sector dels videojocs espanyol i representa el 50% de la seva facturació.

Però no només les grans empreses com UbiSoft, Bandai Namco o Smilegate venen a Catalunya, aquí també es creen de noves com Lince Works creadors de videojocs com Aragami. Hi ha potencial de creació.


A INTERNET


Som molts els que intentem donar a conèixer i participar en la existència del videojoc en català a Internet. Aquests són alguns dels que han destacat al 2022:

DeviCat

Associació de professionals dels Videojocs a Catalunya. Impulsen el creixement sostenible del sector i treballen per fer visible el sector dels Videojocs a casa nostra.

Gaming.cat

No cal presentació. Tots els camins porten a Roma? Doncs a les xarxes, tot el que sigui videojocs en català, et portarà a Gaming.cat

Projecte CE Trencada

La força digital catalana. El grup sense ànim de lucre que localitza aventures multimèdia al català! Molt actius aquest 2022. Han treballat de valent, i això es mereix una sincera enhorabona !!!

Lúdica

Revista web i podcast de videojocs. Per estar al dia d’esdeveniments i notícies dels videojocs en català.

VRCatalans

Comunitat catalanoparlant sobre realitat virtual, augmentada i mixte. Molt actius aquest 2022 donant a conèixer totes les novetats. Amb grup Discord i Twitter.

RetroScroll

I agafem a RetroScroll com a representació de tots aquells que treballen a les xarxes amb la finalitat que el català tingui presència a les xarxes quan es parla de videojocs.


EN DEFINITIVA


El videojocs a Catalunya aquest 2022 té una molt bona salut, encara que està en fase embrionària. Ha nascut, comença a agafar pes i ara hem d’apostar per aquest sector.

La clau? és clarament les universitats. Els que vulguin estudiar, han de conèixer els estudis que donen l’accés a totes les necessitats d’aquestes empreses que desenvolupen videojocs.

L’altre punt clau? Aposta per l’idioma. El català s’ha incloure als projectes que es creen aquí a Catalunya. Fem créixer el nostre idioma arreu del mon amb els videojocs.

Esperem que aquest article us doni un punt general de com estem. I estem segurs que ens deixem coses. No dubteu a deixar comentaris per afegir-les si és necessari.


Més informació